Menu

Demonstratie kantelauto en dode hoek vrachtauto

Incl. foto's


Op dinsdag 6 juni en woensdag 7 juni werd het schoolplein aan de Gildenstraat ingenomen door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland voor demonstratielessen met de kantelauto en dode-hoek-vrachtauto. Dit jaar waren het 15 klassen uit 2- en 3-VMBO die deze lessen bezochten.

Waarom zo’n kantelauto en dode-hoek-vrachtauto op onze school?
Het kan je zomaar overkomen: een ongeval in het verkeer, wanneer je met iemand meerijdt of later als je zelf achter het stuur van je eigen auto zit. Een autogordel kan dan van levensbelang zijn. De medewerkers van VVN leggen uit waaròm de autogordel zo belangrijk is èn hoe je de autogordel op de juiste manier om doet. Die bovenste riem dus over je schouder, en niet onder je arm door of achter je rug langs!
Na een ongeval is het soms moeilijk de gordel los te krijgen omdat deze strak aangetrokken zit. Vooral bij situaties waarbij de auto op z’n kant of op de kop terecht komt, kan dit tot paniek leiden. Ook al lijkt de kans op zo’n ongeval misschien klein, je kunt er best maar op voorbereid zijn en al een keertje ‘droog’ geoefend hebben.

In de kantelwagen konden leerlingen die het aandurfden over de kop in de kantelauto om daarna met de tips van de medewerkers van VVN snel en veilig de gordel los te maken en uit de gekantelde auto te komen. Niet iedereen durfde het aan, want een beetje eng is het voor sommigen nu eenmaal wel. Belangrijk is dat alle deelnemers door de les bekend zijn met de handigheidjes die nodig zijn om snel en veilig uit een gekantelde auto te komen.

En dan die dode hoeken van een vrachtauto. Het zijn de plaatsen rondom de vrachtauto waar je als fietser of voetganger niet zichtbaar bent voor de chauffeur, ondanks alle spiegels die er vaak langs alle kanten op een vrachtauto zitten. Gevaarlijke plekken dus om te fietsen of stil te staan aan bijvoorbeeld een stoplicht.

Samen met een medewerker van VVN stapten de leerlingen in de vrachtwagencabine om te ervaren wat de chauffeur vanaf die plek nu eigenlijk wèl en vooral niet kan zien. Rondom de vrachtwagen werden de verschillende spiegels bekeken en de plaatsen aangeduid die voor een chauffeur niet zichtbaar zijn. En hoe dan er achter te komen of de chauffeur jou op je fiets heeft gezien? Simpele truc: zorg dat je oogcontact hebt met de chauffeur. Dat kan direct via het raam van de cabine òf via één van de spiegels. Vergeet niet: als jij de chauffeur niet via de spiegel kunt zien, dan ziet hij/zij jou ook niet!

Voor een foto-impressie klik hier.

600_dsc_0647.jpg