Menu

Dienstverlening en Commercie


Vanaf het schooljaar 2016-2017 starten we op het Reynaertcollege de nieuwe afdeling Dienstverlening en Producten (D&P).

Leerlingen vinden het op deze leeftijd vaak moeilijk om een keuze te maken voor een vervolgopleiding. Daarom kunnen ze zich bij Dienstverlening en Producten verdiepen in verschillende onderdelen. We hopen dat dit hen helpt een goede keuze maken in het MBO. Bij D&P volgen de leerlingen 8 verschillende onderdelen.

De vo-scholen in Zeeuws-Vlaanderen werken nauw samen met Scalda (mbo) om het nieuwe programma voor Dienstverlening en Producten vmbo en mbo goed op elkaar te laten aansluiten.

Binnen Dienstverlening en Producten krijgen leerlingen in het derde leerjaar les over onder andere:

 • Het organiseren van activiteiten
  Beroepsperspectief o.a.: planner van een activiteit, inkoper, facilitair medewerker, medewerker hospitality, beveiliger, medewerker catering, baliemedewerker
 • Presenteren, promoten en verkopen
  Beroepsperspectief o.a.: social media marketeer, reclame ontwerper, verkoopmedewerker
 • Een product maken en verbeteren
  Beroepsperspectief o.a.: productie medewerker, product designer
 • Het maken van multimediale producten
  Beroepsperspectief: applicatie ontwerper, webdesigner 


Naast deze verplichte onderwerpen maken de leerlingen nog een keuze uit onderwerpen zoals bijv. zorg, welzijn en horeca.

Bovenstaande opsomming is niet compleet en kan ook nog veranderen. Het is een indruk van de mogelijkheden voor leerlingen die Dienstverlening en Producten kiezen.

Tot het moment dat Dienstverlening en Producten ingevoerd wordt, hebben de leerlingen de mogelijkheid om Dienstverlening en Commercie te volgen op het Reynaertcollege. Zie de onderstaande presentatie voor een verduidelijking hiervan.