Verlengde heterogene brugklas

Organisatie

Het Reynaertcollege start in schooljaar 2025 – 2026 met de verlengde heterogene brugklas. In principe krijgen leerlingen hierdoor de kans om 2 jaar in dezelfde klas te blijven. We doen dit omdat we hopen dat elke leerling dan voldoende tijd heeft om te wennen aan het voorgezet onderwijs en zichzelf optimaal kan ontwikkelen.

Na leerjaar 1 stromen leerlingen drempelloos door naar leerjaar 2. Dit betekent echter niet dat we leerlingen niet meer individueel begeleiden; leerlingen die het moeilijk hebben in een bepaalde klas of juist meer uitdaging nodig hebben, kunnen doorstromen naar een klas in leerjaar 2 die meer aansluit bij hun noden. Deze beslissing wordt samen gemaakt, met ouders en eventuele externen, zodat elke leerling op niveau wordt uitgedaagd. 

Op het einde van klas 2 wordt dan een keuze gemaakt voor klas 3.

Enkele voorbeelden

  • Een leerling krijgt een havo-advies van de basisschool en start in brugklas 1HT. Hij voelt zich fijn in deze klas en stroomt in leerjaar 2 door naar klas 2HT.
  • Een leerling krijgt een kader/vmbo-t advies van de basisschool en start in brugklas 1TK. In de loop van het jaar geeft de leerling aan dat hij heel veel energie stopt in schoolwerk en dat de resultaten achterblijven. Deze leerling heeft de wens om in leerjaar 2 niet door te stromen naar klas 2TK maar naar klas 2KB.

Indeling brugklassen

In de tabel hieronder vindt u de verschillende brugklassen die aangeboden worden op het Reynaertcollege met het daarbij horende schooladvies vanuit de basisschool.

600_verlengde_heterogene_brugklas_overzicht.png

We willen hierbij benadrukken dat in elke klas lesgegeven en getoetst wordt op het hoogste niveau. Leerlingen in een HT klas zullen dus op havo-niveau toetsen maken en onderwijs genieten.  De begeleiding en ondersteuning blijft gegarandeerd voor leerlingen met een zorgbehoefte.
De klassen 1BB en 1V worden enkel geformeerd indien er voldoende leerlingen aangemeld zijn met een enkelvoudig basis of vwo advies. Indien deze klassen niet geformeerd kunnen worden, zullen deze leerlingen starten in de klassen 1KB of 1VH.

Enkele voorbeelden

  • Een leerling krijgt van de basisschool een enkelvoudig havo-advies. Deze leerling wordt het beste geplaatst in de klas HT. In deze klas wordt namelijk lesgegeven en getoetst op havo-niveau m.a.w. in deze klas wordt deze leerling het beste ‘bediend’.
  • Een leerling krijgt van de basisschool het gemende advies K/T. Deze leerling wordt het beste geplaatst in de TK-klas. In deze klas wordt er lesgegeven op niveau vmbo-T dus de leerling wordt hier uitgedaagd. Door het geven van het gemengde advies K/T geeft de basisschool ook aan dat de leerling mogelijk een vmbo-T diploma zou kunnen halen.

Indeling leerjaar 1 en 2

Leerjaar 1

(1BB)

1KB

1TK

1HT

1VH

1V

Leerjaar 2

(2BB)

2KB

2TK

2HT

2VH

2V

In leerjaar 2 kunnen leerlingen van 2VH en 2V kiezen voor gymnasium. Afhankelijk van het aantal leerlingen dat hiervoor kiest wordt er een aparte klas geformeerd.